Ne dorim integrarea în UE, dar acest deziderat nu trebuie să fie doar un simplu slogan electoral … ca și „vremurile bune”!

La 23 iunie 2022, alături de Ucraina, Republica Moldova a obținut statutul de țară-candidată pentru aderare la UE.

Suntem, însă, conștienți de faptul în ce anturaj geopolitic ni s-a acordat, în avans, un loc în anticamera Uniunii Europene, alături de alte state aspirante – Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Turcia.

Zilele acestea dna președintă Sandu declara că Moldova trebuie, până la finele acestui deceniu, să devină membră cu drepturi depline. Seamănă a fi și o „ancoră” pentru un alt mandat.

Da, ne dorim integrarea în UE, dar acest deziderat nu trebuie să fie doar un simplu slogan electoral … ca și „vremurile bune”!

Din declarația comună NATO-UE, făcută publică recent, aflăm că Republica Moldova „se află la un „stadiu incipient de pregătire” în majoritatea din cele 35 de capitole, adică nota cea mai proastă de evaluare.

Procedurile de aderare UE sunt complexe. Iată de ce eu cred că o transformare democratică reală se poate produce doar în condițiile în care societatea noastră va fi unită, când partidul puterii va respecta principiile constituționale privind separarea puterilor în stat, când opoziția parlamentară și extra-parlamentară va fi auzită.
Altminteri, riscăm să devenim în loc de stat-candidat, cu șanse reale, un stat eșuat.

Acum 2 (doi) ani, dna Maia Sandu ne-a promis că va fi „un președinte care unește și care respectă toți cetățenii Republicii Moldova.”

Am așteptat să devină un consens deasupra partidelor și deasupra grupurilor etnice, dar în doi ani de mandat a întreprins doar două vizite de lucru în Găgăuzia.

Si, contrar prevederilor legislației naționale, dna președinte preferă să participe la întrunirile seniorilor PAS, continuând să favorizeze partidul care a adus-o la putere.

Acestea sunt „compromisurile care compromit.” Și pe care dna președinte promitea, la ceremonia de inaugurare, că le va respinge.

Dna Sandu a rămas un președinte doar al așa-zișilor „oameni buni”, numărul cărora se rărește pe zi ce trece.

Prieteni! Această ați votat? Această v-ați dorit? Acestea sunt „vremurile bune”?