Regulamentul oferă autorităților din Găgăuzia, suficientă pârghie pentru a duce o politică socială și economică în interesul locuitorilor autonomiei

Stimați participanți!

Stimați locuitori și oaspeți ai Găgăuziei!

Sunt bucuroasă să vă salut la evenimentul nostru solemn dedicat împlinirii a 25 de ani de la adoptarea Regulamentului UTA Găgăuzia.

Regulamentul nostru pe care noi putem considera pe bună dreptate Constituția Autonomiei. Regulamentul a devenit acel fundament, pe care noi construim autonomia găgăuză timp de 25 de ani, pe baza principiilor democratice esențiale – statul de drept și separarea puterilor.

Vreau să aduc un omagiu înțelepciunii autorilor Regulamentului, care au reușit să dezvolte un model de management adevărat viabil, bazat pe principiile de securitate și echilibru. În toți anii de existență a autonomiei, niciuna dintre ramurile puterii nu a reușit să o „supună” pe cealaltă și să stabilească o metodă de guvernare autoritară. Autoritățile executive și legislative se aflau într-o permanentă stare de control reciproc, ceea ce asigura echilibrul de putere și stabilitatea sistemului politic al Găgăuziei.

Articolul 10 din Regulamentul prevede: „Sistemul autorităților publice din Găgăuzia se bazează pe principiile separării puterilor: legislativă, executivă și judecătorească. „Autorităţile legislativă, executivă şi judecătorească, în limitele împuternicirilor lor, sânt independente şi funcţionează în interacţiune”.

Aceste principii trebuie să fie respectate de către toți înalții funcționarii, indiferent de culoarea politică. Nimeni nu poate fi mai presus de lege.

Dura Lex Sed Lex. Legea este dură, dar aceasta este legea! Legea trebuie să fie prietenul celui slav și să tempereze abuzurile celor puternici.

Timp de opt ani, nu doar că am executat cu strictețe normele Regulamentului Găgăuziei, ci am și acționat ca garantul implementării acestuia.

Pentru mine este foarte important ca viitorul Bașcan să studieze și să respecte Regulamentul ca un om credincios – Sfânta Evanghelie.

Pentru mine este foarte important ca viitorul Bașcan în situații politice dificile (și care nu pot fi evitate!) să fie ghidat de constituția noastră găgăuză, și nu de interese politice de scurtă durată și acorduri din culise.

Am văzut, cât de neceremonios și arogant se intervine la Chișinău pe textul Constituției Republicii Moldova! Și cât de vulnerabilă este Legea Fundamentală a statului în fața unor politicieni fără principii, care țin valorilor democratice și zic una, dar de fapt se comportă ca niște conducători autoritari. Astăzi, în Moldova guvernează nu Majestatea Sa Legea, ci politicienii orgolioși și cu ambiții bolnăvicioase.

Am văzut cum, făcând referință la Declarația de Independență, în articolul 13 din Constituția Moldovei, a fost schimbată sintagma “limba moldovenească” cu “limba română”. Nu vreau să intru acum în dispute lingvistice – lăsăm ca oamenii de știință să discute acest subiect. Mă revoltă însuși procedura prin care s-a întâmplat acest lucru. Autoritățile au schimbat denumirea limbii de stat, încălcând grav procedurile și modificând dreptul constituțional. Bucurându-se de permisivitatea sa, puterea nu a vrut să asculte și alte voci, dacă acestea pot tempera ambițiile lor.

Adevărat ce spunea un mare om politic al trecutului: „Hainele Constituției trebuie croite în așa mod, ca să ne se revină de multe ori la ele pentru a le ajusta”.

Constituția SUA, de altfel, care a intrat în vigoare în anul 1789, a rămas valabilă până azi, dar între timp i s-au adăugat peste 100 de amendamente. Vă imaginați cum ar fi Constitutia noastră doar peste 20 de ani, dacă fiecare guvernare va „intra” pe textul ei ca-n propriul ogor.

Astăzi în cercurile politice de la Chișinău se discută tot mai des despre posibilul scenariu de anulare a Legii „Cu privire la statutul juridic special al UTA Găgăuzia (Gagauz Yeri)” fiind inconsecvent cu realitățile politice actuale din Moldova. Cu mâna ușoară a unor „experți” și a deputaților PAS, mass-media proguvernamentală discută permanent despre ideile, că crearea autonomiei pe bază teritorială a fost o greșeală, iar autonomia culturală este suficientă pentru găgăuzi!

Asemenea declarații nu sunt doar distructive, ci subminează încrederea Găgăuziei către autoritățile centrale, provoacă anxietate la puterea găgăuză și îi fac pe locuitorii noștri să se simtă inconfortabil în propria țară. Deaceea, vreau să fac apel la clasa politică și comunitatea de experți să dea dovadă de responsabilitate și să nu folosească autonomia găgăuză în intrigile din culise și propaganda politică. Da, locuitorii noștri au propria părere asupra unor subiecte, dar noi, ca toți cetățenii Moldovei, ne dorim pace, stabilitate, liniște și dezvoltare țării noastre.

Nu suntem o zonă de risc, un teritoriu al separatiștilor, o „coloană a V-a” – așa cum ne etichetează pe noi elită politică actuală.  

Ne pare rău că partidul de guvernământ este cel care încearcă să-i izoleze și să-i marginalizeze pe găgăuzi.

La o întâlnire recentă cu minoritățile naționale, doamna președinta așa și i-a spus unui representant al Găgăuziei – „asta este autonomia voastră”. Nici un singur președinte al Republicii Moldova nu și-a permis o asemenea formulare, un asemenea apel!

Citind asta, am așteptat la o respingere de către președinție. Au trecut peste două săptămâni și încă nu vedem niciun răspuns! Ce fel de atitudine este aceasta a Președintelui față de poporul nostru, față de autonomia noastră!

Din păcate, doamna Sandu nu a devenit președintele tuturor; nu a devenit presedintele pentru locuitorii autonomiei noastre!

Nu a devenit, însă, și președintele nostru, nu a devenit președintele multor localități din țară cu oameni chinuiți, nu este președintele fermierilor, pentru care statul nu are politici stimulatorii.

Și cu atât mai mult, ea nu a devenit președintele pentru opoziție și pentru toți cetățenii care nu sunt mulțumiți de actuala guvernare.

Dragii mei,

Suntem uniți de o idee comună, de un ideal comun – păstrarea și întărirea Autonomiei Găgăuze. Atâta timp cât vom avea un scop comun, vom putea rezista în fața provocărilor, inclusiv în fața unor politicieni și partide a căror prezență la putere amenință viitorul Republicii Moldova. Noi, găgăuzii, trebuie să fim un model de demnitate și unitate pentru celelalte etnii.

Da, știu, avem multe contradicții interne care trebuiesc lucrate. Avem, de asemenea pe unele subiecte, și disensiuni. Nu rareori au fost discuții încordate între Bașcan și Adunarea populară. Pentru o societate democratică este normal și chiar util dacă aceste discuții sunt constructive și nu depășesc ”liniile roșii”.

Dar, e grav atunci când aceste disensiuni sunt insuflate din exteriorul Autonomiei și sunt o miză pentru un anumit scenariu politic. Cred astăzi recunoașteți că Bașcanul a avut dreptate atunci când nu a permis modificări cu încălcări grave de procedură la Regulamentul Găgăuziei.

Îi îndemn deputații și întreaga societate găgăuză să nu cedeze în continuare intereselor de scurtă durată ale anumitor grupuri și să nu încerce să schimbe Regulamentul pentru a se potrivi evenimentelor politice actuale și a unor politicieni. Bașcanul Găgăuziei ar trebui să fie ales de majoritatea locuitorilor autonomiei pentru a confirma puterea, legitimitatea și sprijinul al întregului popor pentru guvernatorul autonomiei.

Am avut în primul și al doilea tur de scrutin o prezență foarte bună. Eu întotdeauna am putut intui dispoziția găgăuzilor. Prin menținerea pragului electoral, am demonstrat că avem încredere în cetățenii noștri, iar ei au încredere în instituțiile puterii din autonomie; că relațiile dintre aleși și alegători sunt vitale, funcționale, că au încredere și așteptări mari de la cei care participă la guvernarea autonomiei.

Suntem conștienți de faptul că destinul ni-l face alegerea conștientă, corectă, nu șansa. Cu toate acestea, în Moldova de astăzi, dacă rezultatul votului nu aranjează pseudo-elita de la PAS, candidații sunt excluși din cursa electorală.

Noi trăim într-un stat caparat de Maia Sandu și PAS. La conducerea statului au fost oameni care au trecut prin „filtrele dure de integritate”, dar în același timp și-au cumpărat baze de odihnă pe malul Nistrului de sute de mii de euro și au semnat contracte netransparente pentru furnizarea de gaze naturale, din cauza cărora agenții economici moldovenești și oamenii simpli s-au trezit în pragul supraviețuirii.

Fără partenerii noștri externi, țara noastră s-ar afla într-un colaps economic și social!

Guvernul Republicii Moldova trăiește după principiile lui Machiavelli – „Scopul scuză mijloacele”. Numai că scopul – din ce se vede până acum – este vremurile bune pentru oamenii „buni”.

Onorați oaspeți!

Cred am oferit prea mult spațiu din discursul meu unui partid care nu merită asta. Dar aceasta este realitatea – acest partid ne distruge țara, distruge fundamentele democratice, încalcă statul de drept, distruge economia și credința oamenilor în viitorul Moldovei.

Și da, această putere este o amenințare directă la adresa Regulamentului nostru și a însăși existenței Găgăuziei! Prin urmare, vreau să remarc în această zi semnificativă că autonomia noastră este rodul înțelepciunii elitelor politice din Moldova. Din păcate, actualii guvernanți nu sunt capabili de asta. Ei nu știu cum și nu vor să audă oponenții săi. Ei nu vor învăța arta guvernării și nu vor înțelege de ce cetățenii care gândesc diferit merită și ei respect și recunoaștere.

Dar noi nu trebuie să fim ostatici ai politicii efectuate de partidul de guvernământ. Regulamentul nostru ne oferă nouă, autorităților din Găgăuzia, suficientă pârghie pentru a duce o politică socială și economică independentă în interesul locuitorilor autonomiei.

25 de ani este doar un moment pe scara istoriei, dar o întreagă epocă în viața poporului nostru. În acest timp a crescut o nouă generație, care se autoidentifică ca locuitori ai Autonomiei Găgăuze, cetățeni ai Republicii Moldova.

Familia noastră trebuie să crească, casa noastră comună – Găgăuzia – trebuie să devină mai confortabilă și mai modernă. Sarcina noastră principală este să creăm un ecosistem favorabil de oportunități pentru copiii noștri.

Noi, locuitorii Găgăuziei, am devenit acea familie prietenoasă care are grijă cu drag de casa sa comună și este gata să o apere în orice moment.

Astăzi aș dori să vă îndemn să priviți înapoi și să analizați ultimele decenii, în care am construit și consolidat autonomia găgăuză, pe baza Regulamentului nostru.

Am avut multe dezamăgiri în domeniul politic, economic și social. Dar, în pofida tuturor, noi trebuie să menținem încrederea și respectul față de autoritățile de stat din Găgăuzia. Da, pot exista neînțelegeri între Bașcan și Adunarea Populară a Autonomiei în anumite subiecte. Dar aceste dispute nu ar trebui să afecteze în niciun caz opinia cetățenilor noștri despre autoritățile găgăuze. Până la urmă, aceste discuții se poartă în numele binelui comun, în numele intereselor locuitorilor noștri.

Și pentru ca discuțiile democratice să nu se transforme în „confruntări” autoritare, vă îndemn să respectați legea noastră de bază –Regulamentul Găgăuziei. Da, putem și trebuie să criticăm oficialii de rang înalt din autonomie, putem fi supărați pe una sau alta din acțiunile lor. Cu toate acestea, acest sentiment este trecător, efemer.

Este timpul să avem grijă de cetățenii noștri, de copiii noștri, de valorile noastre și de credința noastră. Sunt sigură că noi, găgăuzii, vom avea puterea de a rezista oricărei presiuni de propagandă. Propaganda nu are geografie. Sentimentul de dragoste pentru Patria are pentru noi coordonate geografice, nu geopolitice. Atâta timp cât respectăm Regulamentul, vom fi o autonomie, vom fi un popor demn și unit.

Vreau să aduc mulțumiri celor care au participat la elaborarea Regulamentului Găgăuziei și au votat pentru acest document în prima convocare a Adunării Populare a Autonomiei.

Dumnezeu să ne binecuvânteze Găgăuzia noastră!