Ce e prioritar – să combatem corupția sau sărăcia?

Tema combaterii corupției a fost folosită de toți politicienii pentru campaniile lor în ultmii 15 ani. 

Au fost formate instituții specializate, au fost investite resurse în instruirea oamenilor și în echipamente. Au fost scrise rapoarte și explicații de ce nu e simplu să combați corupția și de fiecare dată s-a ajuns la concluzia că e nevoie de mai mult timp și mai mulți bani.

Dar, an după an, nivelul corupției nu a scăzut. 

Cred că problema corupției trebuie abordată din altă parte.

Majoritatea oamenilor pășesc în zona ilegală forțați de necesitate. 

Ei nu găsesc modalități legale să câștige suficient și, deseori, se pomenesc în fața a două alegeri – fie acceptă să muncească ”nu chiar legal”, fie pleacă din Moldova în țări unde pot găsi mai multe oportunități de a câștiga legal.

Niciuna din aceste alegeri nu este fericită. Sunt alegeri făcute sub presiunea circumstanțelor nefericite.

De asta eu nu cred că este corect obiectivul combaterii corupției – cred că trebuie să ne concentrăm asupra combaterii sărăciei și asupra creării mai multor oportunități pentru ca oamenii să poată câștiga legal suficient pentru viață.

În genere, de combaterea corupției trebuie să se ocupe nu politicienii – ei pot elabora norme și politici menite să determine o activitate mai eficientă a organelor procuraturii și instanțelor.

Misiunea prioritară a conducerii politice și executive e să creeze oportunități pentru oameni și să identifice cele mai potrivite căi de dezvoltare socială și economică a țării. 

Grădinițele și școlile, spitalele și universitățile, drumurile și trotuarele, sistemele de apeduct și canalizare, infrastructura de colectare și procesare a deșeurilor, împădurirea țării – astea și multe altele sunt domeniile evitate de politicieni. Sunt evitate pentru că necesită investiții – iar pentru a investi în aceste domenii avem nevoie de o economie capabilă să ofere un spectru larg de oportunități de angajare. Așa o economie e capabilă să absoarbă energia societății și să o direcționeze spre construcție și dezvoltare și generează încasări suficiente dinimpozite.

În starea de azi, economia Moldovei oferă puține oportunități atractive de angajare, în special pentru tineri. În toate companiile notorii din industria automotivelor și din cea chimică, ori din sectorul IT – în toate putem găsi tineri de-ai noștri. Ei au plecat pentru că aceste companii nu sunt în Moldova. Acum ei participă la elaborarea produselor și soluțiilor de mâine, și susțin dezvoltarea economiei altor țări.

Avem nevoie de investiții în industrializare și crearea locurilor de muncă stabile. Inclusiv, trebuie să găsim soluții să industrializăm sectorul agrar. Trebuie să dezvoltăm sectroul IT, trebuie să digitalizăm intens serviciile publice și pentru asta tot avem nevoie de tineri.

Trebuie să creăm condiții în care investitorii să considere Moldova o zonă potrivită pentru investițiile lor.

Trebuie să facem așa ca în toate centrele noastre raionale să avem oficii ale companiilor cunoscute – undeva pot apărea numele Continental și Bosch, în altă parte Endava și Dell. Cred că-i putem aduce în țară pe Amazon și Alibaba – doar tinerii noștri deja muncesc pentru aceste companii în oficiile lor în alte țări.

Cred foarte mult în potențialul oamenilor noștri de afaceri – ei au reușit în circumstanțe nu foarte prietenoase să crească afaceri frumoase cu sute de angajați profesioniști și să genereze anual impozite de zeci de milioane lei. Sunt oameni excepțional de talentați!

Cred că trebuie să comunicăm intens cu ei și să-i atragem în procesul de clarificare a viziunii de evoluție social-economică pentru următorii ani – acești oameni au munți de inteligență și înțelepciune, care pot fi de mare folos.

Împreună trebuie să găsim soluții, care să susțină dezvoltarea companiilor noastre nu doar în Chișinău, dar în toată țara.

Cred că azi obiectivul prioritar este combaterea sărăciei – combaterea sărăciei prin crearea oportunităților de a câștiga legal un salariu suficient, oportunităților de creștere personală și profesională.

Așa vom putea implica energia societății în procesul de dezvoltare socială și economică.