Compromisul nu este un cuvânt murdar. Într-o democrație viața și pacea depind de compromis.

În mai multe rânduri am menționat daunele atmosferei tensionate și conflictuale, în care Moldova trăiește de mai mulți ani.
Am menționat că această atmosferă generează dispoziție depresivă în sufletul oamenilor. În special, această dispoziție depresivă e dăunătoare pentru tineri – ei nu găsesc motive să privească viitorul lor în Moldova cu optimism și decid să plece.

Cred că conflictele între grupurile politice și conflictele personale între politicieni aduc societății noastre daune mai mari decât crizele economice și creșterea prețurilor.
Politicienii insistent ignoră așteptările, care oamenii le au de la cei cărora le acordă încrederea să îi guverneze. Oamenii vor siguranță, localității curate și bine amenajate. Vor mai multe oportunități de a găsi locuri de muncă stabile cu posibilități de creștere profesională. Oamenii vor predictibilitate și încrederea în ziua de mâine.
Atacurile reciproce agresive, insultele, amenințările și justiția televizată nu generează stare de siguranță; nu încurajează investițiile; nu crează oportunități noi de angajare și de creștere profesională; nu dezvoltă predictibilitate și nu aduc mai multă încredere în ziua de mâine.

Societatea a fost antrenată într-un număr mare de polemici pe subiecte secundare, care nu aduc câștigători – dar generează tensiuni sociale și dezbinare. De ani buni politicienii luptă unii cu alții pentru denumirea limbii și se acuză reciproc de trădare.
Între timp, doar între anii 2016 – 2020, din Moldova au plecat cca 212 000 oameni. Oameni, care pot și vor să muncească. Acum, acești oameni își aplică energia și talentele pentru dezvoltarea economiei altor țări. Ei acolo învață alte limbi și nu se implică în polemici inutile.
În acest timp noi stagnăm ori regresăm pe subiecte prioritare, precum modernizarea și industrializarea economiei, atragerea investițiilor și crearea locurilor noi de muncă pe tot teritoriul țării, reabilitarea infrastructurii drumurilor și construcția drumurilor noi, construcția rețelelor de apeduct și canalizare.
Ignorăm problemele poluării mediului înconjurător și a încălzirii globale și tăiem barbar pădurile. Secetele severe din 2019 și 2020 au determinat pierderea roadei în valoare de miliarde de lei. Trebuie să învățăm să colectăm apa și să o administrăm eficient. Trebuie să plantăm păduri. Urgent trebuie să creăm infrastructuri de colectare, sortare și procesare a deșeurilor.
Despre aceste probleme prioritare discutăm puțin și încă mai puțin acționăm pentru a determina progrese în rezolvarea lor.
În consecință, continuă plecarea oamenilor, pentru că Moldova oferă oportunități puține și sărace.

Azi Moldova are mare nevoie consens social larg – nu de dezbateri agresive. E timpul să renunțăm la polemicile, care ne dezbină și să ne concentrăm pe priorități.
Cu toții vrem același lucruri.
Vrem să vedem Moldova transformată într-un șantier mare și bine organizat. Vrem să construim drumuri și poduri moderne. Să construim fabrici și uzine. Să construim sisteme de apeduct și canalizare. Vrem mai multe locuri de muncă stabile și bine plătite. Vrem copiii noștri să găsească în Moldova oportunitățile, care îi atrag în alte țări.
Concentrarea pe rezolvarea acestor probleme poate deveni un compromis național.

Societatea este dezbinată și decepționată.
Instituțiile de stat sunt slabe și ineficiente, și nu satisfac așteptările oamenilor. Fiecare schimb de guvernare începe cu un proces de epurare a cadrelor după principiul “alungăm străinii, îi aducem pe ai noștri”. Guvernarea de azi nu e excepție.
Păcat că politicienii încă nu au înțeles că, toți cetățenii Republicii Moldova sunt egali, indiferent pe cine susțin la alegeri. Iar preferințele electorale nu pot servi drept element de discriminare și separare a oamenilor în buni și răi.
Managementul și angajații instituțiilor publice trebuiesc evaluați în baza unor indicatori de eficiență, și nicidecum judecați după preferințele politice.
Această abordare poate un alt compromis național.

Republica Moldova este o uniune de oameni.
Uniune, care include toți cetățenii Republicii Moldova indiferent de trecutul lor, indiferent de apartenența etnică, indiferent dacă considerăm limba română sau moldovenească și indiferent pe cine din politicieni simpatizăm. Toți cetățenii Republicii Moldova sunt egali și trebuie tratați cu respect egal.
Vom fi popor puternic doar când vom fi uniți și numai uniți vom construi un viitor bun.

Politicienii deseori greșesc și generează tensiuni sociale periculoase. Conflictele politice indică la incapacitatea de a menține un dialog reciproc respectuos, de a prioritiza rațional și de a găsi compromis
Moldova ne oferă multe motive de mândrie. Moldova are mulți oameni talentați, oameni energici și plini de intenții bune. Avem multe lucruri, care ne pot alimenta optimismul – optimism de care avem mare nevoie acum.
Funcțiile publice sunt trecătoare și, din păcate, puțin politicieni se gândesc serios ce vor lăsa după sine.
Puțini se gândesc cât de mândri vor fi de moștenirea ce va rămâne după ei.

Deținerea unei funcții publică, trebuie tratată ca oportunitate de a servi oamenii și țara. Exclusiv.
Cea mai importantă misiune a unui leader public, este menținerea dialogului public reciproc respectuos și susținerea identificării compromisului pe oricare subiect de dezbatere.
Pentru un leader responsabil este inadmisibilă renunțarea la dialog, adoptarea mesajelor agresive și de ură și încetarea căutării compromisului.
Compromisul nu este un cuvânt murdar. Într-o democrație viața și pace depind compromis.
Intrasingența, alimentată de nedorința de a căuta compromis, prezintă marea problemă a timpului, care amenință unitatea poporului și împiedică dezvoltarea țării.