Mesaj adresat participanților la Conferința de analiză post electorală din 3 Decembrie 2021

Excelența Dvs, stimate dle Massolin,

Stimate doamne,
Stimați domni,

Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a împărtăși cu Dvs unele gânduri legate de alegerile recente în Adunarea Populară a Găgăuziei și înțelegerea mea cum putem deveni mai buni în viitorul apropiat.

Rolul Comitetului Executiv în cadrul procesului electoral este să asigure componenta financiară necesară și să asigure respectarea normelor legale în materie de ordine publică.
Din această perspectivă am urmărit ca Comisia Electorală Centrală a Autonomiei să dispună de tot necesarul pentru a organiza și desfășura o campanie electorală calitativă.
În rest noi, Comitetul Executiv al Găgăuziei, ne-am abținut de la comentarea proceselor electorale, lăsând ca acestea să fie monitorizate de autoritatea responsabilă și de experții acreditați.

Concluziile făcute de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei si de specialiștii acreditați, referitoare la calitatea procesului electoral, au fost în mare parte pozitive, nu au fost înregistrate abateri grave de la normele legale, care ar fi putut denatura rezultatul voinței oamenilor.
Folosesc această ocazie pentru a felicita membrii Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei cu această realizare.

Nu cred că putem discuta despre campanii electorale perfecte și în genere cred că trebuie să ne împăcăm cu gândul că oamenii nu sunt capabili să facă ceva perfect. Respectiv, după fiecare campanie pot fi găsite oportunități de a îmbunătăți cadrul legal-normativ electoral, regulamentele și procedurile astfel încât voința oamenilor să fie măsurată cât mai exact. Anume asta este misiunea alegerilor – translarea voinței oamenilor în structurile de putere ale statului.

Aici a-și vrea să menționez două fenomene, care amenință direct calitatea procesului electoral și sunt în capacitate să denatureze voința oamenilor.

Primul fenomen sunt campaniile de dezinformare și manipulare deosebit de intense desfășurate în instituțiile media online.
Din păcate libertatea cuvântului este tratată de multe instituții media drept libertatea de responsabilitate și bun simț. Multe instituții media nu informează ci direct manipulează opinia publică și fac acest lucru zilnic.
Cât de periculoase pot fi efectele dezinformării și manipulării ne arată rata mică de vaccinare în Găgăuzia și în Moldova în genere, și numărul mare de vieți pierdute.
Dezinformarea și manipularea crează o atmosferă publică denaturată, care direct influentează atitudinea alegătorului față de candidați și, în etapă finală, denaturează rezultatul alegerilor.

Al doilea fenomen este înregistrarea persoanelor noi în Circumscripțiile electorale – a persoanelor car de fapt nu locuiesc acolo. În acest mod este diluată puterea de vot a oamenilor care de facto locuiesc în circumscripții, și se poate ajunge ca ei să nu mai decidă cine îi va reprezenta în Adunarea Populară.

Consider că aceste fenomene trebuie examinate atent atât de autoritățile Găgăuziei, cât și de autoritățile Republicii Moldova – pentru a asigura un proces electoral calitativ, care să permită măsurarea cât mai exactă a voinței alegătorilor.
Avem asupra la ce lucra, știm ce putem îmbunătăți, înțelegem cât de mare este responsabilitatea noastră și privim în viitor cu optimism rațional.

Încă o dată mulțumesc echipei Comisiei Electorale Centrale a Autonomiei și doresc deputaților noi aleși un mandat cât mai plin de succese – mandat care să le ofere motive adevărate de mândrie lor personal și motive adevărate de satisfacție alegătorilor.