Curiozitatea ca soluție pentru provocările mari ale timpului

Ne apropiem de finalul anului școlar – e al doilea an marcat de pandemie. Pandemia ne-a adus după sine criză economică, criză socială și criză politică. Atmosfera în societate este încărcată cu mesaje agresive și informații confuze, și devine tot mai greu de făcut diferența între adevăr și minciună, între activitatea de informare și cea de manipulare.

Mă gândesc cât de greu le vine tinerilor absolvenți să înțeleagă ce exact se petrece în societate. Încerc să caut soluții, care i-ar putea ajuta să nu se lase manipulați și atrași în conflicte inutile, să rămână optimiști și să devină constructori și creatori.

Cred că spiritul curiozității ne poate ajuta să facem față la toate provocările timpului nostru.

Îmi plac oamenii curioși. Curioșii, sunt oamenii care vor să cunoască și să înțeleagă, și pentru asta sunt gata să învețe lucruri noi. Ei sunt căutătorii, care mișcă progresul și schimbă lumea.

Curiozitatea e trăsătura, care a determinat progresul omenirii pe fiecare direcție de activitate umană.

Istoria păstrează numele multor curioși mari. Aristotel și Pitagora, Isaac Newton și Mihail Lomonosov, Nicolae Iorga și Albert Einstein – putem continua lista cu mii de nume.

Acestor oameni le datorăm progresul și dezvoltarea noastră. Lor le datorăm faptul că azi putem construi drumuri și poduri, apeducte și sisteme de canalizare. Datorită lor azi avem energie electrică în case și tot felul de mașini, avem avioane și corăbii, avem telefonie și internet.

Și în timpurile noastre sunt mari curioși – ei stau în spatele la Google, Apple, Tesla, Yandex, Huawei, Samsung și multe alte  nume notorii.

Fără curiozitate oamenii puteau rămâne să locuiască în peștere.

În lipsa curiozității noi devenim indiferenți și nemulțumiți. Noi nu creăm, nu construim, nu cunoaștem avântul gândirii și starea de entuziasm, suntem dominați de pesimism, ne înecăm în polemici despre trecut și nu ne gândim la viitor.

Problemele, care le confruntă azi omenirea sunt extraordinare și necesită gândire extraordinară și abordare extraordinară.

Acum, când pandemia a zdruncinat lumea în temelie, avem nevoie de curiozitate nu pentru a reveni la modul vechi de viață – ci pentru a construi o lume nouă – mai prietenoasă, mai tandră și mai luminoasă.

Pentru asta avem nevoie de toate genurile de curiozitate: științifică, socială, managerială, culturală, etc.

Trebuie să reducem impactul negativ asupra mediului înconjurător. Să învățăm să producem mai multă energie verde și să învățăm să consumăm rațional energia. Să găsim urgent soluții pentru a organiza colectarea și procesarea deșeurilor, și să învățăm să generăm mai puține deșeuri.

Trebuie să învățăm să folosim mai rațional apa. Avem nevoie de soluții de colectare a apei și de folosire a ei în agricultură în zonele unde este nevoie. Trebuie să găsim soluții să prevenim atât criza de apă potabilă, cât și criza de alimente – în care ne vom pomeni dacă nu vom schimba gândirea și abordările

Trebuie să creștem suprafața pădurilor și să plantăm milioane de copaci în următorii ani.

Trebuie să construim o economie modernă, care va oferi tinerilor mai multe oportunități de angajare și de creștere personală.

Trebuie să găsim soluții pentru a reduce inegalitatea socială.

Curiozitatea ne ajută să setăm obiective personale și sociale raționale și să elaborăm planuri pentru atingerea lor.

Le doresc tinerilor noștri să păstreze și să amplifice curiozotatea. Să își dorească să cunoască și să înțeleagă lucruri noi și să fie siguri că pot găsi soluții pentru orice problemă.

Le doresc să fie creatori și să aibă ambiția să construiască o lume mai bună și mai prietenoasă, decât cea care o avem azi.