Evenimentul de semnare a Memorandumului de înțelegere pentru construcția platformei Tekwill în Comrat

Excelența Dumneavoastră, stimate Domnule Hogan, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova,

Stimată Doamnă Meidelin Eishorn, reprezentant al Ambasadei Suediei în Republica Moldova,

Dragi colegi, Vă zic Bun venit!

Azi e o zi bună pentru Găgăuzia și o zi minunată pentru mine personal.

Am mers în mod conștient și insistent spre această etapă, iar semnarea Memorandumului de înțelegere îmi oferă mai mult optimism.

Țara noastră, precum și alte țări cu economii subdezvoltate, confruntă fenomene periculoase precum plecarea oamenilor și căderea natalității. Consecințele acestor fenomene amenință viitorul țării, deoarece acestea conduc la depopularea teritoriilor și îmbătrânirea populației.

Avem nevoie de o economie puternică pentru a obține resurse suficiente pentru a construi și reabilita grădinițe, școli și instituții medicale; a pentru construi și reabilita drumurile, podurile și trotuarele în toate localitățile noastre; pentru a susține familiile tinere și pensionarii noștri.

Dar o economie puternică este imposibilă fără energia și talentele tinerilor, fără capacitatea lor de a visa și insistența de a-și realiza visele.

Platforma, pe care o vom construi cu sprijinul partenerilor noștri, va deveni un concentrator și un amplificator al talentelor și energiei tinerilor din Găgăuzia. Toți ne dorim, ca această platformă să atragă tinerii talentați cu oportunități noi de a învăța noi tehnici de programare și de a crea soluții și produse tehnice noi. Și sunt sigură că această platformă va provoca interesul față de Găgăuzia din partea companiilor IT, pentru că vor găsi mai ușor talente aici, chiar specialiști practic deja pregătiți. Și acesta va fi un semnal pentru ei să-și deschidă birouri în Găgăuzia.

Vorbesc adesea despre optimism.

Pentru a opri plecarea oamenilor din țară și pentru a convinge tinerii să-și lege viitorul de Găgăuzia, este necesar să schimbăm pesimismul din sufletele lor în optimism. O astfel de sarcină, care are o încărcătură emoțională puternică, nu poate fi rezolvată într-o societate democratică prin semnarea unui ordin.

Oamenii trebuiesc convinși să rămână în țară și să lucreze pentru binele lor și pentru dezvoltarea țării.

Oamenii au nevoie de oportunități. Oportunități de a studia și de a obține specialitatea dorită. Oportunități de angajare și oportunități de creștere profesională. Oportunități de a trăi în localități cu drumuri bune și cu alimentare cu apă, cu grădinițe și școli modern. Oportunități disponibile pentru a cumpăra o casă și o mașină în condiții maximal accesibile și alte oportunități, care permit oamenilor să lucreze și să-și crească bunăstarea.

Această platformă va fi o etapă importantă în dezvoltarea sectorului IT din Găgăuzia. Și cu toții ne vom concentra, ca această dezvoltare să dea rezultate cât mai curând posibil.

Îmi doresc ca peste doi – trei ani să numărăm tehnologiile și soluțiile tehnice dezvoltate de talentele, care au trecut școala Tekwill. Și să putem afirma că Găgăuzia nu mai este doar un consumator de tehnologii, ci trece la statutul de dezvoltator și furnizor de tehnologii.

Înțeleg că această afirmație sună foarte ambițios acum, dar totul depinde numai de noi, de voința și concentrarea noastră asupra obiectivelor noastre.

Mulțumesc partenerilor noștri – Guvernului SUA și Guvernului Suediei – pentru sprijinul lor generos, fără de care crearea acestei platforme în această etapă ar fi fost o sarcină dificilă pentru noi. Apreciem foarte mult prietenia și sprijinul dumneavoastră.

Ne doresc tuturor nouă succes – dar succesul de fapt vor fi tinerii noștri care vor dobândi aici abilități profesionale moderne și munca vor decide să muncească și să își construiască viitorul acasă – în Găgăuzia.