Între prioritățile societății și cele de grup

Dacă ne imaginăm Republica Moldova ca o corabie, atunci azi corabia ”Moldova” trece printr-o furtună puternică și este foarte slăbită.

Ne scutură epidemia, care zilnic ia zeci de vieți. Tot zilnic mii de oameni se află între viață și moarte la propriu și sistemul de sănătate cu greu face față la numărul mare de persoane care trebuiesc tratate.

Sub presiunea restricțiilor sanitare se sufocă mii de companii, care abia supraviețuiesc lună după lună. Reduc numărul de angajați, tot mai greu achită salariile și își deservesc creditele și tot mai puțin înțeleg ce va urma.

Intensitatea fluxurilor economice se reduce și, prin urmare, vor fi afectate încasările în buget.

Iar cheltuielile pe menținerea funcționalității sistemelor responsabile de sănătatea publică, de educație, de menținerea oridinii publice, ori fondul de achitare a pensiilor și altele nu vor scădea.

Lucrurile se complică zi de zi și cer măsuri concrete și hotărâte.

Presiunile crizelor nu cad pe toți egal.

Lucrătorii medicali sunt cei care duc o povară extraordinară și trebuie să ținem cont că sistemul de sănătate nu a fost proiectat pentru a face față la așa crize.

Foarte mari sunt presiunile căzute și pe sistemul educației, care trebuie în condiții noi, încă ne-deprinse, să ofere copiilor acces calitativ

 la cunoștințe.

Întreprinderile și oamenii de afaceri s-au confruntat cu o realitate nouă. În 2019 nicio companie nu a prognozat că în 2020 se va confrunta cu efectele pandemiei – toți au prognozat creșteri, și aveau motive pentru asta. Iar atunci când făceau planurile pentru 2021 companiile se aflau ”în ceață”. E dificil să faci planuri când țara se confruntă cu o epidemie agresivă și cu criză economică, în timp ce clasa politică e antrenată într-un conflict acut.

Moldova se află în stare de urgență în sănătate publică și de 4 luni nu are guvern, iar politicienii nu se pot mobiliza desemneze un guvern cu puteri depline.

Societatea așteaptă soluții de la conducerea țării.

Așteaptă informații clare când și cum vom ieși din epimdemie.

Mediul de afaceri vrea să cunoască când vom renunța la restricțiile sanitare și ce măsuri de resuscitare a economiei vor fi întreprinse de autorități.

Societatea are nevoie de predictibilitate.

Cum am menționat – epidemia și criza economică nu lovește în toți la fel.

Dacă urmărim subiectele abordate de leaderii politici și titlurile, care domină știrile, se poate crea impresia că există două lumi diferite.

O lume e cea în care trăiește societatea.

Altă lume e cea în care trăiesc politcienii și grupurile lor politice.

Obiectivele grupurilor politice sunt înguste și pragmatice – ei se luptă pentru putere. Sunt gata să plătească orice preț, doar că nu plătesc ei. Toate deciziile și planurile lor sunt axate exclusiv pe lupta lor.

Subiectul alegerilor parlamentare anticipate e în centrul atenției politicienilor, și asta în timp ce nu avem vaccin, numărul zilnic de persoane infectate este foarte înalt, iar numărul zilnic al deceselor arată de parcă am fi antrenați în război.

În aceste condiții campania electorală inevitabil va deveni un accelerator al procesului de transmitere a infecției. Prin urmare va crește numărul cazurilor grave în spitalele din țară și numărul deceselor.

Aceste anticipate ne vor costa foarte mult, vor costa vieți și sorți distruse.

Acum e mai important ca niciodată să punem prioritățile societății asupra celor de grup.