Mesaj adresat învățătorilor și educatorilor Autonomiei în cadrul evenimentului ”Învățătorul și Educatorul anului – 2021”

Dragi colegi, bună ziua!

Sunt cu adevărat bucuroasă să fiu cu dumneavoastră aici și mă bucur pentru posibilitatea să comunicăm față în față.

Epidemia ne-a împiedicat să ne vedem și să comunicăm față în față.

Din cauza restricțiilor sanitare am redus considerabil comunicarea directă și în această perioadă am simțit deficitul de comunicare omenească obișnuită.

Noi, oamenii, suntem ființe dependente de comunicare. Comunicarea ne oferă senzația de căldură și siguranță. Pentru noi e vital important să știm că nu suntem singuri, că suntem parte a unei echipe – și această senzație ne dă încredere în forțele noastre și în ziua de mâine.

Dumneavoastră cel mai bine înțelegeți importanța comunicării pentru procesul de educație. Prin comunicare fiecare dintre dumneavoastră transmite copiilor energia sa și cunoștințele.

Epidemia ne-a redus plăcerea de comunicare directă și în această perioadă am comunicat foarte rar, de asta evenimentul de azi are o valoare mai mare decât de obicei.

Din păcate, epidemia încă nu a dispărut.

Mai avem nevoie de răbdare și prudență – pericolul e încă între noi, dar am învățat să ne protejăm și să fim atenți și vom avea grijă azi unii de alții.

Epidemia începută în anul 2020 a pus la încercare sistemele noastre sociale și a zdruncinat puternic economia țării.

Când am înțeles cu toții că aplicarea carantinei nu ne-a permis să preluăm epidemia sub control, a devenit clar că trebuie să învățăm să reluăm activitățile ținând cont de pericolul virusului.

Sistemul de educație a trebuit din mers să treacă la metoda de educație online pentru a nu admite pierderea de către copii a anului de învățământ – cu atât mai mult că nu era clar când vom reuși să ieșim din epidemie.

Am observat cu toții că în această perioadă au apărut mulți comentatori despre cum trebuie realizat procesul de educare online. În special se dădeau cu părerea politicienii, care foarte puțin cunosc specificul activității învățătorilor și foarte des, prin comportamentul lor au demonstrat insuficeință de educație.

Ne-a judecat și presa, care a fost concentrată pe identificarea problemelor în procesul de educație online, pentru ca apoi să apară materiale cu elemente de atac.

Între timp dumneavoastră ați fost și sunteți oamenii, care caută soluții pentru problemele sistemului de educație, care le cunoașteți cel mai bine.

Vreau să menționez aici că noi, echipa Comitetului executiv, știm cât de complexă este misiunea dumneavoastră și înțelegem cât de norocoși suntem că dumneavoastră existați și că există dragostea dumneavoastră față de copii și față de cunoștințe.

Dumneavoastră cel mai bine cunoașteți cât este de important să fiți în fața elevilor și să le vedeți ochii, să simțiți dacă ei înțeleg tema lecției și dacă sunt atenți la lecție. Dumneavoastră găsiți căile potrivite pentru a atrage elevii în procesul de învățare.

Educația online a schimbat esențial situația – și numai dumneavoastră înțelegeți cât de complicat e de obținut un rezultat bun în educația copiilor atunci când nu sunteți față în față cu ei.

Nu voi vorbi despre problemele în calitatea educației online și în genere despre problemele care le-a adus epidemia în desfășurarea procesului de educație.

Vreau să vorbesc despre alte lecții ale epidemiei – iar epidemia chiar ne-a dat și multe lecții.

În această perioadă am observat că ar fi bine să adăugăm discipline noi în educația școlară.

Mulți din oamenii care dețin puterea, și mulți dintre cei care vor să obțină puterea, au demonstrat în epidemie un comportament egoist și iresponsabil, prea des și prea urât au atacat alți oameni pentru păreri diferite de ale lor.

Ei nu au ajutat medicii și învățătorii să își facă munca, ci i-au împiedicat prin implicările iraționale numai ca să se facă cumva văzuți.

Politicienii nu au ținut cont de pericolele, care amenință societatea, și au pus prioritățile politice personale și de grup de asupra priorităților societății.

Probabil că, în perioada următoare, pe lângă disciplinele tradiționale școlare precum matematica, fizica, chimia, literatura – va trebui să includem discipline prin care vom educa responsabilitatea socială și respectul față de alți oameni și dreptul lor la opinie.

Trebuie să facem asta pentru ca societatea, care va fi condusă de copiii de azi, să fie mai bună decât a noastră, să fie mai responsabilă și oamenii să se respecte și să se ajute reciproc mai mult.

Dragi învățători și educatori,

Am spus mai sus că suntem norocoși că existați și vă iubiți profesia.

Datorită dumneavoastră noi construim societatea de mâine și putem face așa ca mâine societatea noastră să fie bună și mai inteligentă, iar țara va fi mai dezvoltată și mai prosperă.

Vă mulțumesc pentru dragostea față de oameni și pentru devotamentul față de profesie.

Vă doresc multă sănătate, vă doresc pace și bunăstare în case și vă asigur de respectul deplin al echipei Comitetului executiv și al meu personal.